tapasin Prisman kassan yhteydessä tummahkon miehen, jonka kauppakassi hajosi hänen lähtiessään kohti ulko-ovea. Sadattelusta en saanut selvää mutta ymmärsin että potutti. Autoin ostosten keräilyssä ja vierivistä  olutpurkeista välähti että "saunajuomaa", ymmärsin kyllä iskeä silmää miehelle, joka oli enemmän kuin 50 v.

 

Kävelimme yhdessä ulos Prisman autoparkille, jolloin hän alkoi vuolaasti höpöttää jotain, mistä en käsittänyt yht'ään mitään. "allah allah" helps mii......osasimme yhtä huonosti englantia, mutta ymmärsimme toisiamme niin paljon, että sain vietyä hänet ja hänen ostoksensa kaupungin pohjoislaidalle "asuntoon".

 

Tämä Abdullahiksi esittäytynyt mies halusi tarjota "ystävyyskahvia" asunnossaan. Joimme vahvaa hyvää kahvia ja keskustelimme olemattomia. Kunnes kerroin hänelle olevani menossa erämaahan omalle pienelle kämpälleni. Kerroin helevetin huonolla englannilla suurista kalasaaliista ja joskus ampumistani teeristä, (not so big birds, but,....)

 

Abdullah innostui jutuistani niin että kaivoi esiin Karjala olutpurkin. Enhän voinut ottaa,mutta kerroin kuinka olut maistuu hyvälle saunan jälkeen, varsinkin erämaasaunan.

Abdullahilla ei tuntunut olevan erikoisempaa tekemistä pariin päivää lukuunottamatta pakollisia tapaamisia saapumiseränsä ystävien kanssa, joten päätimme lähteä ajelemaan kämpälleni.

 

Erilaisten metsäsuomalaisille tuttujen ja hiekkaerämaan miehen vähemmän tuttujen matkavaiheiden jälkeen päädyimme järven rantaan. Sanoin että menemme järven yli. Abdullahille nousi paniikki pintaan, hän ei ollut koskaan ollut järvellä eikä edes joella.

 

Menemme ihan "safety" tällä veneellä. 

 

Lastasimme ostoksemme ja bensakanisterin veneeseen, nykäsin perämoottorin käyntiin ja suuntasimme järven selälle. Abdullah oli ensin pelokas kuin vettä pelekäävä kaupungin lapsi, mutta huomattuaan ajon vakaaksi ja ,onneksi järven tyynen, veden puhtaaksi, huuhteli lakkaamatta kättään vedessä ja huokaili ihastuneena.

 

Kilometrin ajettuamme tulimme mökkirantaan. Ranta ja metsä olivat Abdullahille hämmästyksen aiheita, hän putosi polvilleen tuon tuosta ja levitteli käsiään. Kannoin tavarat kämpälle ja syttyttelin hellaan tulet. Abdullah kiitteli jumaliaan pitkään portaitten alapuolella.

 

Kämpän lämmitessä kattelimme toisiamme ja otimme kuin otimmekin pari keppanaa. Ehdotin Abille, (sama Abdullah lyh.) saunan lämmitystä. Esittelin hänelle vanhan hirsisaunani, joka ei ole niinkään kaunis sisältä kuin päältäkään katsottuna. Abi ei voinut olla ihmettelemättä, miksi suomalainen haluaa kuumuutta ehdoin tahdoin.  No en minäkään tiedä sitä, mutta moni on Suomessa saunassa syntynyt.

 

Saunoimme tuntikausia, otimme olutta ja Karjalankin takaisin Suomelle, Persianlahdelta saivat amerikkalaiset kyytiä rajalle.....

Meistä tuli ystävät, ajelimme veneellä ja maasturilla takaisin kaupunkiin seuraavana päivänä. Vannoimme tapaavamme vielä saman syksynä, jolloin Abi toisi perheensä, yhdeksän ihmistä . lappiin.

 

Sain kuulla seuraavan päivän iltana, että maahanmuuttajataustainen liftarimies oli kuollut onnettomuudessa Tervolassa