v. -77 istuin Finnairin koneessa matkalla ROI-HEL. Istuimeni oli koneen takaosassa kun tupakoin ja lentopelkoani torjuakseni olin tilannut jo toisen konjakin. Lentoemo toi lasin kauniisti hymyillen ja kumartuessaan puoleeni paljasti ulos paidan kauluksesta pyöristyvät kiiltävähipiäiset rinnanosat. Änkytin kiitokseni, katseella seurasin hänen poistuvaa takamustaan ja olin kateellinen miehelle jonka puoleen lentoemäntä tarjosi ihanuutensa seuraavaksi.

Lentoemännän sinisestä paidasta muistui mieleeni lento, jonka aikana lentoemäntä tarjoillessaan punaviiniä loiskautti sitä siniselle uudelle kauluspaidalleni. Tekosensa havaittuaan hän kiiruhti lentokoneen etupäähän verhon taakse, tuli vauhdilla luokseni ja heitti minulle märän rätin, "pyyhi tuolla". No sehän toimi, viini katos ja paikkaan jäi märkä läiskä. Kun emo tuli takaisin kysäisin että eikö lasiin mahtuisi enemmänkin viiniä, näytin hänelle puolikasta lasia. Hänpä lorautti pullosta aivan pienesti. Sitten häipyi omille teilleen. Ensin nauratti,hyvä etten kusassu housuihini, sitten vitutti, näin iso lentofirma ja palvellaan kuin laihian torilla, prkle.

Olin ostanut Hesarin Rovaniemen lentoasemalta ja harmikseni huomasin sen olevan eilisen. No en ole tavannut sitäkään, ehkä tässä on kuitenkin Hesarin tunnetusti hyviä artikkeleita lentomatkalle, joka kestäisi tunnin ja 20 minuuttia. 

Kouransilmässä olevasta konjakkilasista leijaili houkuttavaa tuoksua ja niinpä naukkasin siitä kunnon siivun.  Lukaisin urheilupalstat, sarjakuvat ja sekä silmäilin Helsingin menoilmoituksia, Vanhassa Maestrossa olisi tiistaitanssit, taisivat olla naistenvaltaa. Vaihdoin ulkomaan uutissivuille.

Yht´äkkiä kuului kovaa puhetta ja kuin olisi annettu käskyjä. Kaksi miestä ryntäili koneen käytävää edestakaisin pistoolit kourissaan ja huusivat jotain. Ihmiset kyyristelivät penkkien takana kädet pään päällä.

Yksi lentoemännistä nousi paikaltaan hymyillen, mutta sai iskun pistoolinyrkistä päin naamaansa. Toinen miehistä huusi: we kill everyone, if this plane goes not to Havannaa. Nyt näin kolmannen kaapparin, joka jyskytti ohjaamon ovea ja kun perämies avasi oven ohjaamon takaa paistoi kirkas valo paljastaen jyskyttäneen miehen kasvot. Se oli veljeni Pentti. Hänellä oli minun Che Quevara paita päällään ja paksuakin paksumpi sikaari suussaan.

To Havanna, please sanoi Pemu ja hymyili pirullisesti perämiehelle. Sitten Pemu kiskaisi viehättävän lentoemännän mukaansa ohjaamoon käskien tätä riisumaan vaatteensa, muuten tämä saisi imeä hänen pyssyään. Käskyä vahvistaakseen Pemu pukkasi pistoolin piipun lentoemon rintojen väliin nauraa kähertäen että nyt mennään sitten Havannaan, kun sigget on loppu.......

Istuin äimän käkenä tuolissani sitten kone alkoi pudota, korvissa vinkui ja ulisi, päähän tuli puristus, joka sai minut huutamaan ääneen, se on menoa nyt, koneen ulinaan yhdistyi kuin tuulen vinkuva ääni. Kaiken sekamelskan yli kuului kaappareiden huuto Havannaa Havannaa Havannaa....havannaqiilaaa.....

Tunsin kuinka hiki valui niskasta alas selkää pitkin. Päätä särki ja yritin nieleskellä, sitten poks ja poks korvat aukesivat, olimme laskeutumassa. Sammuttakaa savukkeet ja kiinnittäkää turvavyöt. Kuulutus oli selkeä ja suomenkielinen. Hikoilin kuin apina häkissä ilman vettä.

Hesari oli edessäni pienellä  taittopöydällä. Lentoemäntä ryntäsi luokseni äkäisen oloisena, kiskaisi pöydän ylös -asentoon sekä kuiskasi käheästi: voisiko herra laittaa istuimen selkänojan pystyasentoon ja turvavyön kiinni.

Hetken ihmettelin, minne kaapparit ja velipoika katosivat. Käytävän toisella puolella istuva virkanaisen näköinen katseli minua paheksuvasti. Rupesi tekemään tupakkaa mieli, mutta se sai nyt jäädä.

Uni oli ollut lyhyt mutta meno siinä aika reipasta. Paita oli hiestä märkä. Huomasin puristavani konjakkilasia kädessäni, siinä oli vielä pienelle huikalle jonka toteutin. Taitellessani Hesaria huomasin siinä otsikon: jo yhdestoista konekaappaus Havannaan. Mutta että Suomessa kaappareita. sula mahdottomuus, eihän täällä ole edes kunnon rikolliskoplaa. Heh.

Sen lentomatkan jälkeen päätin etten juo koskaan lentokoneessa muuta kuin vettä.